pondělí 29. července 2013

Zlatý (půl)maraton Emila Zátopka 2013

Zlatý (půl)maraton Emila Zátopka 2013 - 27. 7. 2013

Zátopkuův Zlatý Týden jsem prvně zaznamenal loni, když byla tato série tří závodů pro kulaté výročí přesunuta do Prahy, aby pořadatelé přilákali více účastníků. Do té doby se všechny závody běhaly v Plzni. Loni jsem neměl čas, chuť ani výkonnost se zúčastnit. Ale hodně se mi tahle myšlenka líbí, že se běhá na počest a oslavu tří velkých Zátopkových výher na olympiádě v Helsinkách. Nicméně loni se psalo o tom, že se běhy natrvalo přestěhují do Prahy. 
Letos jsem to v nabité termínovce nějak přehlédl, ale od čeho tu máme přátele, že? Díky Karlovi (odkaz), který mi na to ve Vlastibořicích upozornil, že to bude zase v Plzni kvůli povodním. Minulou sobotu byla desítka - to by se mi líbilo, ale to jsem byl v Liberci... Tuto středu byla pětka. Ale tu jsem nakonec zavrhl. Zbýval už jen maraton, no to je asi moc velký sousto na to, co mám teď aktuálně naběháno, a tak trochu jsem tušil podle posledních dnů, že počasí (vedro) nebude ideální. Když jsem pak v propozicích objevil, že se běží i půlka, bylo rozhodnuto - a vzápětí i zaregistrováno.

tvoříme frontu u registrace - už tam jsem byl totálně zpocenej
Většinou jsem dávám fotku startovního čísla, a to jsem měl teď fakt krásný - 2013. Jenže jsem ho dostal jen papírový (fakt obyčejnej papír), tak se mi v průběhu totálně rozmočilo a rozpadlo, až jsem ho vyhodil.

ach ta medaile
Když jsem se s Radkem rozklusávali, bylo jasný, že na dobrej čas to dneska nebude. Snažil jsem si nedělat žádný (velký) cíle, krom toho to přežít ve zdraví. První tři kola se mi běželo fakt dobře. Začátek jsem skoro nepřepálil a fakt mi to pěkně běželo.
Ale postupně jsem začal zpomalovat. Pil jsem po dvou kolech, někdy i po jednom, houbičku s vodou jsem si namáčel každý kolo. Vždycky jsem si v ní nechal trošku vody na poslední pětistovku, která byla skoro celá na sluníčku a neuvěřitelně to tam pražilo. Kolikrát jsem měl sucho v puse už 500 m od občerstvovačky.

Tak po 12. km šla už zábava stranou a trochu mi to začlo štvát, že běžím tak pomalu, že je takový vedro, prostě krize. Sváděl jsem vnitřní boj jestli se na to nevyprdnout, to DNF je tak snadný. Na druhou stranu jsem si říkal - bolí tě něco? ne! máš akorát ztuhlý nohy. Už nemůžeš? ne, sil je ještě dost. Tak vidíš, proč bys vzdával!!! A tak jsem se ploužil dál a skoro každý dva a půltý kolo zafandil Radkovi Brunnerovi, když mi předbíhal. Mně naopak fandili Satan a Magda - děkuju, bylo to super! To je prostě DAILYMILE!!!

Na patnáctým jsem si dal banán, což mi krátkodobě docela nakoplo. Pak se mi z ničeho nic dostal kamínek do pravý boty. Půl kola jsem to neřešil, ale pak se přesunul na fakt blbý místo, tak nebylo zbytí a bota musela dolu. Zvládnul jsem to fakt rychle, ale hned jak jsem se rozběhl, uvědomil jsem si, že jsem si tu botu moc utáhnul. No znova zastavovat už nebudu, to už musím doklepat. Nakonec jsem na to asi zapomněl a nebo si zvyknul.

Celkově v průběhu bylo několik okamžiků, kdy se mi to rozběhlo najednou líp a lehčeji, ale třeba po stu metrech to bylo pryč. Ke konci jsem se snažil propočítat za kolik to budu mít a věděl jsem že už tři kola před cílem, že ta hranice dvou hodin bude hodně těsná, ale nakonec se o 7 vteřin povedla.

jo na začátku jsem měl ještě číslo
No abych to shrnul - asi mi to v létě a za vedra neběhá. Čas ještě o minutu horší než ve Vlastibořicích - tj. 1:59:53, ale na to vedro asi fakt dobrej výkon. Celkově jsem byl 20. půlmaratonec (z 29) a 11. ve své kategorii.

4 komentáře:

  1. Pěkný výkon! Každý kdo dokončil jednu z tratí 10km, 1/2M a M v těch podmínkách, které panovaly, si zaslouží uznání. S tím suchem v puse máš pravdu. Každé kolo, ještě než jsem doběhl na konec toho parkoviště, tak jsem měl v puse vyprahlo jako na poušti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Jo máš pravdu, ale nejvíc obdivuju pána ročník 39, kterej vydržel kroužit na maratonu přes 6 hodin. Jo a dík za fotky - dovolil jsem si dvě použít..

      Vymazat
  2. Panove... moc pekny.. je videt, ze "weird" factor je neco jako chripkova epidemie:).. a to je na tom vsem krasne.. Uzivejme si leta! 12:)

    OdpovědětVymazat