neděle 11. listopadu 2012

2012 - week 45

45. týden - 5. - 11. 11. 2012

Pondělí bylo ve znamení strečinku a běžeckých cvičení na techniku a sílu. Byl jsem s trenérem v tělocvičně. Byl jsem v tělocvičně po 4 a něco letech, no zkrátka naposledy od střední. No bylo to spoustu vzpomínek na základku. Desně mi to bavilo. Náročný to bylo jen chvílema. Ale připadal jsem si jako profi atlet. Jestli znáte ty záběry z televize z přípravy sportovců, atletů. Jak tam jsou dva a házej si medicimbalem a dělaj s nim sedlehy. Tak to jsem přesně dělal já :D. Mimo jiné medicimbal jsem měl po osmi letech v ruce. Unbelievable.. No a na konci tréninku mi trenér povídá, že mám tenhle týden dát 70 km volně. Tak jo no :D

Úterý snaha o ukrojení z plánované týdenní dávky. Dal jsem 13 km. Hlavní snaha byla držet tepovku pod 160, ideálně pod 155, což se mi dařilo celou dobu (průměrná 146). Nějaký hnidopich by mohl poznamenat, že jsem mohl i trochu přidat :D, ale mě se běželo dobře, užíval jsem si večerní Prahy podél Vltavy. Překvapilo mi, že z běžců jsem byl jediný s čelovkou. Faktem je, že v Praze díky světelnému znečištění vidět je a to i např na neosvětlené cyklostezce podél řeky do Modřan a Komořan. Tak jsem si svítil jen chvilkama, když jsem vybíhal z nepřehledné zatáčky nebo ve tmě rozeznal neosvětleného chodce. Potkal jsem dva cyklisty, kteří měli namontované snad světlomety z auta, šajn neuvěřitelnej. Skoro to až nepříjemně oslňovalo.

Po doběhu jsem se dočetl, že zemřel Ivo Domanský. Významná osobnost českého běhu. Rest in Peace. Měl jsem možnost se s ním potkal v Běchovicích a v Plzni na půlmaratonu. Úterní běh tedy věnuji jemu!

Jinak jsem se rozhodl, že za 1 uběhnutý km v rámci mé přípravy půjde 1 Kč na konto nějaké dobročinné organizace. Takovouhle akci jsem zaznamenal u Sportovního klubu vozíčkářů Praha, pro které nedávno René Kujan oběhl Island (30 maratonů za 30 dnů - BOREC!!). Tak to nejspíš půjde k nim, ale možná je budu střídat ještě s nějakou další neziskovkou.

Ve středu to samé jako v úterý. Dlouhý volný výběh - tzn. držení tepovky kolem těch 150, 160 fakt max. Uběhnul jsem něco málo přes 14 km. Původně jsem chtěl o kiláček víc, ale nebudu to přehánět. Tepovku se mi opět dařilo držet pod 160, akorát u jednoho kopečku jsem se chvilku nehlídal a vyběhl ho rychleji, tak mi v tu ránu upozornil Garmin, tak jsem zvolnil, ale bylo to 160.

No musím zmínit svoji teorii prvních 5 km. To znamená, že se mi prvních 5 kilometrů běží poměrně špatně, většinou mi bolí nohy, ale po uběhnutí 5 kiláčků to náhle opadne a mě se běží dobře. Nevím jak si to vysvětlit. Nejspíš se asi línej mozek snaží přesvědčit tělo ať nic nedělá, ať se na tu aktivitu vyprdne a jde radši odpočívat. No a po nějaký době pak ta srágora mozek vidí, že to nemá cenu a vzdá boje a jde taky pomáhat. Už to pozoruji delší čas. Ale úterý, středa fakt maximálně.

Čtvrtek byl tradičně ve znamení fotbálku na Podolí, kdy jsme pobíhali hodku a půl - no já popravdě o něco kratší dobu, protože jsem přišel dlouho ze školy..

V pátek jsem vyběhnul doma pěkně do terénu, tak se dalo čekat, že to bude náročnější a že budu muset "honit" abych držel tepovku pod 160. No popravdě v kopcích se mi to moc nedařilo. To Garmin vždycky řval, ale víc jak 161 to nešlo, takže si myslím cíl splněn. Délka běhu byla v porovnání s ostatními týdnu podprůměrná, neřkuli nejkratší. Běžel jsem v minimalistických INOVejtech a byla to první uběhnutá desítka s nima. Myslím si, že docela v klidu. Nic tak hrozně nebolelo.. Část cesty jsem brutálně zapadal v bahně, tak to se ani moc běžet nedalo. Aby tu byl taky nějaký obrázek, tak sem dám náhled na trasu, protože to dělá krásné eLko.


Sobotu jsem odběhl v naprosto stejném duchu. Dal jsem 14.5 km. Původně jsem chtěl běžet trochu jinou trasu, ale podařilo se mi (geodetovi) zabloudit. A to už se mi nějakou chvíli nepodařilo. A na domácí půdě !!! Fakt je že plánovaná dávka byla dodržena vopravdu na metr, z čehož vyplývá, že náhody neexistujou. Poznal jsem aspoň tedy nový kus lesa a lesních cest. Škoda jen, že díky kufrování, jsem pak musel na silnici a chvíli po ní běžet, což v INOV8tech do terénu nejni úplně to nejlepší.

V sobotu byla zajímavá i změna nálady psů. Obecně na mě dost pejskové štěkají, když běžím kolem. Nevím proč, ale je to tak. V pátek se dokonce párek volně pobíhajících psisek snažil na mě útočit a sežrat mě. No a o den dýl, jsem potkal celkem 4 psy, kteří si se mnou chtěli hrát a běhat. Vítaná to změna.

Poslední den v týdnu jsem doslova točil na golfovém hřišti. Bylo docela pěkně hnusně. Mrholilo až pršelo, takže všude spousta bláta a vody, tak jsem zvolil běhání po travičce. což bylo příjemný, neboť to bylo skoro po rovině. Byl to zase volný běh, nic rychlého, tepovku jsem pohodlně držel pod 160. Průměrná 148. No tak jsem tento týden velmi spokojený. Celkem jsem dal bezmála 66 km za pět výběhů. Tolik jsem za týden ještě neuběhnul. Faktem ale asi je, že příští týden, se tahle hranice asi ještě zvětší. No asi jsem se zbláznil. Lépe řečeno - pane vy jste magor.




2 komentáře:

  1. Nazdárek, pěkný běžecký deníček, držím palce ať vydrží elán i v dalších týdnech:) A měl bych jeden dotaz - jakou máš maximální tepovku, abych si udělal obrázek, kolik procent je těch 160 tepů a na jaký intenzitě to teda cca běháš? Dík a měj se, Pavel P.

    OdpovědětVymazat
  2. Dík, dík.
    No nemam to úplně dokonale změřený, ale maximálně jsem dosáhnul asi 195 tepů. Což je otázka esli to je opravdu maximálka.. Takže těch 160 je takovejch 80 procent. Průměrná u těchto běhů 75 procent. Faktem je, že bych to měl držet asi všechno pod 75 procenty. Jinak pocitově - hodně na pohodu a tempo kolem 6:30 min za 1 km.

    OdpovědětVymazat